Selvbehandling af stress - hvad kan du selv gøre?

Selvbehandling af stress er en mulighed for dig, der døjer med milde stress symptomer, og som stadig føler, at du har kontrollen over din situation. Ved mere alvorlige situationer anbefales det dog at søge professionel hjælp.

selvbehandling af stress

Jeg hjælper løbende gennem kropsorienteret psykoterapi med at skabe vedvarende forandringer, hos personer der oplever ubalance mellem krop og sind, også når det gælder stress.

Jeg vil dog på denne side guide dig, så du kan få den rette hjælp, som passer til din situation. Det er vigtigt at tage stress alvorligt, da det kan udvikle sig til en kronisk tilstand, som kan have både fysiske og mentale konsekvenser.

Forstå din situation

Stress er en tilstand, hvor kroppen reagerer på fysiske, følelsesmæssige eller mentale udfordringer eller pres. Det er en naturlig respons, hvor kroppen mobiliserer sig selv for at håndtere en truende, overbelastet eller krævende situation. 

I nogle tilfælde er selvbehandling af stress en mulighed, hvor det helt kommer an på, hvilke symptomer du oplever. Jeg anbefaler først og fremmest at opsøge hjælp eller egen læge, så du kan blive klogere på din specifikke situation. 

Dette kan også medføre en følelse af kontrol, da man er sikker på, at der bliver taget hånd om situationen.

Måske kan du genkende dig selv i det her eller noget der ligner:

  • Stresset og udbrændt – Du synes du skal  ‘klare det hele’ selv, er overansvarlig
  • Utilstrækkelig – Ikke helt den ven, kæreste, person du gerne ville være
  • Angst / Præstationsangst – tankemylder, føler dig ikke-til-stede, har måske fysiske symptomer såsom svimmelhed, hjertebanken, hovedpine
  • Depressiv – trist, modløs
  • Føler skyld, skam og dårlig samvittighed – høj grad af selvkritik, utilfreds, irritabel, opfarende.
  • Har et forstyrret forhold til mad – spiser for meget/lidt når du har det skidt
  • Ramt af en livskrise – sygdom, dødsfald m.m.

Mulig selvbehandling af stress

Det er vigtigt at passe på sig selv, særligt i pressede situationer, hvor der er brug for at tage pauser og trække vejret dybt ned i maven. I ikke-alvorlige situationer er det muligt at lave selvbehandling af stress ved eksempelvis at sige nej til flere arbejdsopgaver og aftaler, og i stedet tage tid alene til ro og fordybelse. 

Mange har desuden gode erfaringer med at lave fysisk aktivitet som eksempelvis at løbe eller gå en tur, da det kan give overskud og afhjælpe symptomer på stress. Det er dog vigtigt at holde sig til et passende aktivitetsniveau, da du heller ikke bør overbelaste kroppen, så den bliver presset yderligere. 

Det er vigtigt at sætte grænser og kende sig selv, da dette er det bedste værktøj til at undgå pressede situationer, som kan bidrage til kropslige reaktioner og stress i kroppen. Jeg arbejder med psykoterapi udfra et helhedsorienteret perspektiv, hvor jeg giver dig redskaber til, hvordan du kan arbejde med egen krop og sind. På den måde klædes du på til selvbehandling af stress.

Læs om stress symptomer hos mænd og kvinder.

Få enkelte og effektive redskaber gennem kropsorienteret psykoterapi

Det er afgørende at finde ud af, hvad der stresser dig. Først ved denne erkendelse er det muligt at hjælpe dig, og det kan også give et peg om, hvorvidt du bør opsøge professionel hjælp eller ej. Før selvbehandling af stress, vil jeg altid anbefale at få de rette værktøjer til din situation.

Overvejer du en behandler til din stress, står jeg klar til at hjælpe dig. Sammen arbejder vi med både kroppen og hovedet, så du kan lære at fortolke og afkode dine signaler og passe bedre på dig selv. 

Behandling hos mig er skræddersyet, og vi tager en ting af gangen. Det kræver tid og energi at skabe forandring, og jeg støtter dig gerne hele vejen. Jo mere du stopper op i hverdagen, benytter dig af redskaber og dine indsigter fra sessionerne, jo bedre.

Læs om stresscoach København her.

Anmeldelser

Et rum hvor jeg har pladsen ​Ellen
Læs mere
Jeg kan virkelig godt lide den ramme, hvor jeg har et rum hvor jeg har pladsen, det føles trygt og jeg bliver reageret på på en måde som er god for mig.​
Støtte til at følge de nye gode vanerSofie
Læs mere
Hver gang vi ses, får jeg en god fornemmelse af hvad jeg skal arbejde med. Fornemmelsen for hvad det egentlig handler om. Jeg lærer at forstå og acceptere hvad det er.
Jeg anbefaler ofte Nanna William
Læs mere
Det er for mig noget helt andet end at gå til psykolog. Jeg kommer meget mere i kontakt med hvordan jeg har det. Når jeg går derfra føler jeg mig ofte både klogere på mig selv og med en helt anden ro, end hvad jeg har oplevet andre steder.
Jeg har stadig problemer, men er blevet bedre til ikke at køre op i en spidsJonas
Læs mere
Tit ved jeg ikke helt hvad jeg vil tale om i terapien før jeg kommer. Men der er altid noget, når først jeg sidder overfor Nanna og nogle gange er det som om hun ved hvordan jeg har det før jeg selv finder ud af det.
Jeg har fået meget mere overskud Natalia
Læs mere
Jeg er taknemmelig over, at Nanna holdt mig fast på, at jeg skulle beskytte mig selv. Hun er enormt nærværende og formår at skabe et rum, hvor du kan være helt sårbar.
En ekstern og neutral støtte og guideSvend
Læs mere
Det var befriende at træde ind i hendes rum hver anden uge og blive mødt i øjenhøjde og uden fordomme. Det at blive set og hørt af en fortrolig samtalepartner, når jeg i alt for mange år har ladet som om at intet var galt, var kraftfuldt og nødvendigt. Nanna har mine varmeste anbefalinger
Tidligere
Næste