Hvorfor får man angst - Lær om angstlidelser og behandling

Hvorfor får man angst, hvordan stilles diagnosen, og hvad kan man gøre for at behandle det? Vi taler meget om angstlidelser, men det kan være svært at vide, hvad det er, og hvad vi kan gøre ved det, hvis ikke man selv oplever det. Jeg vil derfor gøre dig klogere på netop dette område.

Behandling af stress

Jeg arbejder til daglig med behandling af angst på forskellige måder, men særligt kropsorienteret psykoterapi er en metode, som jeg finder både god og effektiv. Derfor er det også denne tilgang, jeg typisk tager. Dog er alle forskellige, og derfor er ethvert forløb også individuelt.

Hvad er en angstlidelse?

Generelt set, er en angstlidelse en tilstand, som opstår, når der skabes et sammenfald af bekymringer, der medfører fysiske symptomer, som muskelspændinger, hjertebanken, rystelser og sved.

Personer, der lever med denne tilstand har både større risiko for at få depression, men også for at distancere sig selv, netop for at undgå usikre følelser og fysiske symptomer.

Tilstanden kan typisk behandles gennem fysioterapi, samtaleterapi og antidepressiv medicinering. Det kan, i nogle tilfælde, være nødvendigt at kombinere behandlingsmetoder for at se en effekt. Jeg mener professionelt og personligt, at denne tilstand skal behandles og arbejdes med udgangspunkt i at genskabe balance mellem krop og sind.

Måske kan du genkende dig selv i det her eller noget der ligner:

 • Stresset og udbrændt – Du synes du skal  ‘klare det hele’ selv, er overansvarlig
 • Utilstrækkelig – Ikke helt den ven, kæreste, person du gerne ville være
 • Angst / Præstationsangst – tankemylder, føler dig ikke-til-stede, har måske fysiske symptomer såsom svimmelhed, hjertebanken, hovedpine
 • Depressiv – trist, modløs
 • Føler skyld, skam og dårlig samvittighed – høj grad af selvkritik, utilfreds, irritabel, opfarende.
 • Har et forstyrret forhold til mad – spiser for meget/lidt når du har det skidt
 • Ramt af en livskrise – sygdom, dødsfald m.m.

Hvorfor får man angst?

Hvorfor får man angst og depression? Der kan være flere årsager til, at tilstanden opstår. Både arv og miljø kan have en vis indflydelse på, om man er disponibel overfor tilstanden, men også fysiske sygdom, som forhøjet stofskifte, samt alvorlige eller kroniske lidelser kan have medvirkning på dannelsen af angst.

Det er ofte oplevelser med stress eller anden stor belastning på krop og sind, der kan trigge et angstanfald. Det er dog meget forskelligt fra person til person, hvor stor en effekt tilstanden har på dagligdagen.

Hvorfor man får angst kan derfor være varierende og ramme i forskellig grad


Symptomer på angst

Angst kan både have psykiske og fysiske symptomer, som påvirker både tanker og adfærd. Det er typisk de fysiske symptomer, som dominerer, herunder hører:

 • Svimmelhed og sortnen for øjnene
 • Søvnproblemer
 • Kvalme og muskelsmerter
 • Tørhed i munden og synkeproblemer
 • Vejrtrækningsproblemer og trykken for brystet

De forskellige symptomer kan styrke hinanden og føre til en ond cirkel, hvor angsten får lov at vokse. Ved at få behandling og skabe en forståelse for, hvorfor får man angst, minimeres de negative oplevelser.

Læs mere om symptomer på angst eller symptomer på generaliseret angst.

Kropsorienteret psykoterapi

Gennem kropsorienteret psykoterapi, vil jeg hjælpe dig til at finde ro i krop og sind. Dette gøres blandt andet ved at lytte til kroppen, vejrtrækningsøvelser og skabe en forståelse for, hvordan får man angst.

Skal jeg hjælpe dig med at komme angsten til livs? Lad os tage en uforpligtende snak om, hvordan et forløb vil se ud for dig og genskabe balancen i dit liv. Vi lægger forløbet med udgangspunkt i dig og dine behov.

Nanna Bredsdorff psykoterapeut

Anmeldelser

Et rum hvor jeg har pladsen ​Ellen
Læs mere
Jeg kan virkelig godt lide den ramme, hvor jeg har et rum hvor jeg har pladsen, det føles trygt og jeg bliver reageret på på en måde som er god for mig.​
Støtte til at følge de nye gode vanerSofie
Læs mere
Hver gang vi ses, får jeg en god fornemmelse af hvad jeg skal arbejde med. Fornemmelsen for hvad det egentlig handler om. Jeg lærer at forstå og acceptere hvad det er.
Jeg anbefaler ofte Nanna William
Læs mere
Det er for mig noget helt andet end at gå til psykolog. Jeg kommer meget mere i kontakt med hvordan jeg har det. Når jeg går derfra føler jeg mig ofte både klogere på mig selv og med en helt anden ro, end hvad jeg har oplevet andre steder.
Jeg har stadig problemer, men er blevet bedre til ikke at køre op i en spidsJonas
Læs mere
Tit ved jeg ikke helt hvad jeg vil tale om i terapien før jeg kommer. Men der er altid noget, når først jeg sidder overfor Nanna og nogle gange er det som om hun ved hvordan jeg har det før jeg selv finder ud af det.
Jeg har fået meget mere overskud Natalia
Læs mere
Jeg er taknemmelig over, at Nanna holdt mig fast på, at jeg skulle beskytte mig selv. Hun er enormt nærværende og formår at skabe et rum, hvor du kan være helt sårbar.
En ekstern og neutral støtte og guideSvend
Læs mere
Det var befriende at træde ind i hendes rum hver anden uge og blive mødt i øjenhøjde og uden fordomme. Det at blive set og hørt af en fortrolig samtalepartner, når jeg i alt for mange år har ladet som om at intet var galt, var kraftfuldt og nødvendigt. Nanna har mine varmeste anbefalinger
Tidligere
Næste