Er du bange for, at du måske har diabetes eller er i risikozonen for at udvikle sygdommen? Eller er du bekymret for, om en af dine pårørende har sukkersyge? Så læs med her, hvor jeg vil gennemgå de typiske tegn på diabetes 1 og diabetes 2.

Hvis du gerne vil læse en personlig beretning om, hvorfor livet også fortsætter og er dejligt med en diabetesdiagnose, kan du læse min egen historie her .

Hvis du har diabetes, kan du sikkert nikke genkendende til, at du ofte

 • er tørstig eller har kvalme

 • får infektioner i hud og slimhinder

 • lider af kløe over hele kroppen og særligt i skridtet

 • mærker krampe i benene og snurren i hænderne

 • er træt

 • døjer med sløret syn

 • har hovedpine

Og at du tit har

 • tandkødsproblemer

 • sløret syn

 • diabetessår på fødderne eller ondt i fødderne

 • svært ved at få dine sår til at hele

 • summen i hænder og fødder

 • hyppig vandladning

Helt generelt: At dit helbred ikke er godt, som det plejer at være.

Et af de store problemer med diabetessymptomer er, at der ofte går lang tid, før man opdager dem. Især ved type 2 diabetes. For alle er jo nogle gange tørstige eller trætte. Og hvornår ved man så, at det er tid til at gå til lægen?

Prøv derfor at lægge mærke til, om du oplever sukkersygesymptomerne oftere, end du plejer at gøre, eller om du har mange af symptomerne. Du kan eventuelt tage Diabetesforeningens sukkersygetest her.

Hvis du specifikt frygter, at du har type 2-diabetes eller er i risikozonen for at udvikle det (prædiabetes), er der nogle flere kendetegn, du skal være opmærksom på. Du har nemlig yderligere risiko for at udvikle type 2-diabetes, hvis

 • andre i din familie har diabetes

 • du har haft graviditetsdiabetes

 • du har PCO

 • du er overvægtig (og det sidder på maven, såkaldt ‘æbleform’)

 • du har forhøjet blodtryk, åreforkalkning, forhøjede fedtstoffer i blodet, eller hvis du har haft en blodprop i hjernen eller hjertet

Mange af de klienter, der går hos mig, har det til fælles, at de er rigtig gode til at lægge mærke til, om alle andre har det godt og tage sig af dem, der har brug for det. Det er sådan set også gode til at mærke efter, hvordan de selv har det, men de er ikke ret gode til at finde tid til at gøre noget ved det, når de selv har det skidt. Og det er rigtig uheldigt, for jo før diabetes bliver opdaget, jo lettere bliver sygdomsforløbet.

Hvorfor opstår sukkersygesymptomerne?

Der er stor forskel på type 1 og type 2 diabetes. Når du har type 1  diabetes producerer du ikke insulin, når du har type 2 producerer du ikke insulin nok og din krop kan ikke udnytte insulinet optimalt. Insulin er det livsvigtige hormon som sørger for at sukkerstofferne fra det, du spiser og drikker, føres ind i kroppens celler, så din krop virker. Derfor får du ikke den næring, du har brug for, og samtidig bliver sukkerstofferne i større eller mindre omfang i blodet.

Diabetikere døjer derfor med ustabilt blodsukker, der enten er for højt eller for lavt – eller suser op og ned. For at undgå dette følger mange diabetikere ofte en kostplan meget nøje, og med de rette diabetesopskrifter og den rette viden om diabetes kan du leve et godt aktivt og socialt liv som diabetiker. Det ved jeg heldigvis fra mig selv. Jeg ved også, at der er en lettere vej til stabilt blodsukker end den, diabetikere tit hører fra deres læge.

Har du allerede fået konstateret diagnosen, og er du i tvivl om noget, eller vil du gerne snakke med en, der har gået vejen selv, er du meget velkommen til at ringe 61 70 44 59. Jeg giver altid en 20 minutters gratis samtale til læsere, jeg ikke har talt med før.

Nanna Bredsdorff

Nanna Bredsdorff

Psykoterapeut

Hej. jeg hedder Nanna og har haft diabetes 1 det meste af mit liv. Siden jeg var 13 år. Og så er jeg psykoterapeut.

Derfor ved jeg både en masse om, hvordan du får et godt og aktivt liv, selv om du har en kronisk diagnose. Jeg ved også fra mig selv, hvordan det er, når det hele virker håbløst, og man får at vide, at man bare skal lære at leve med det. Du kan læse mere om min historie her.

Skal jeg betro dig en hemmelighed?

Måske spiser du forkert, selv om du følger de officielle diabetesråd. Råd, der er svære at følge og samtidig forhindrer dig i at leve det liv, du drømmer om.

Læs i min guide, hvordan du kan få et lettere liv ved at spise anderledes. Med kostråd der har forvandlet mit eget liv, selv om jeg har haft diabetes det meste af mit liv. Du kan gøre det samme!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få kostrådene der forvandlede mit liv!

Du kan med et enkelt klik afmelde dig mit nyhedsbrev igen.